Bærekraftsmål 2: Utrydde sult, oppnå matsikkerhet og bedre ernæring, og fremme bærekraftig landbruk

Målet handler om å sikre bærekraftige systemer for matproduksjon som bidrar til å opprettholde økosystemer og styrke evnen til klimatilpasning, samt utrydde feilernæring. For Rogaland betyr det å jobbe med reduksjon av fedme og overvekt.

Ikon for FNs bærekraftsmål 2: Utrydde sult - Klikk for stort bilde

Norge og Rogaland har fortsatt en vei å gå for å nå bærekraftsmål 2

Å sikre produktive og bærekraftige systemer for matproduksjon er essensielt. Det er viktig at matproduksjonen ikke påvirker miljøet negativt. Høy bruk av nitrogen i jordbruket har miljømessige konsekvenser, og er et område hvor Norge bør forbedre seg. Dessverre mangler det offentlige data på lokalt nivå for dette. 

Feilernæring - overvekt og fedme

Allerede i 17-årsalderen rapporterer rundt 20 prosent av de som melder seg til førstegangstjenesten at de har overvekt eller fedme. Dette skyldes i stor grad feilernæring. Overvekt og fedme øker risikoen for flere alvorlige helseproblemer, som type 2-diabetes, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk og visse kreftformer. Det kan også medføre alvorlige psykiske helseplager. Derfor er det et mål å redusere andelen av befolkningen med overvekt og fedme.

Omdisponering av jordbruksareal

En viktig indikator å følge med på er omdisponering av jordbruksareal til andre formål. Jordbruksareal av god kvalitet er avgjørende for bærekraftig matproduksjon. Fra 2015 til 2023 har det årlige arealet som omdisponeres fra jordbruk blitt kraftig redusert. Likevel har vi siden 2015 i snitt omdisponert 758 dekar årlig, som er langt over målet for Rogaland på 200 dekar per år.