Bærekraftsmål 10: Redusere ulikhet i og mellom land

Målet handler om å redusere økonomiske og sosiale ulikheter ved å sikre at alle har tilgang til de samme mulighetene og ressursene, uavhengig av bakgrunn.

Ikon for FNs bærekraftsmål 10: Mindre Ulikhet - Klikk for stort bilde

Lite ulikhet, men fattigdom går i arv

Norge er et samfunn med lav inntektsulikhet sammenlignet med de fleste andre land. Velferdssystemet i Norge er bygget på prinsippene om like muligheter og sosial mobilitet, og støttes av en stabil omfordeling gjennom skatter og overføringer. Skatter og avgifter spiller en sentral rolle i finansieringen av offentlige tjenester som bidrar til utjevning i samfunnet.

Forklaring på indikatorer

En GINI-koeffisient er et mål på ulikhet i en befolkning og blir ofte brukt til å måle inntektsfordeling. Den varierer fra 0 til 1, hvor 0 indikerer perfekt likhet (alle har samme inntekt) og 1 indikerer perfekt ulikhet (én person har all inntekt mens alle andre har ingenting). En lav GINI-koeffisient betyr altså mindre ulikhet, mens en høy koeffisient indikerer større ulikhet. GINI-koeffisienten viser at der er lav inntektsulikhet og lite endringer over tid i Rogaland. 

Ungt utenforskap-indikatoren viser andel i alder 15-29 år som ikke er i jobb, utdanning eller annen form for opplæring. Her ser vi at trenden har vært positiv de siste årene. Dette henger trolig sammen med generell lav arbeidsledighet. Norskfødte med innvandrerbakgrunn har noe større risiko for å falle utenfor.